Wat is mindfulness

                                                          Wat is mindfulness

    

      Mindfulness houdt in dat je aandacht
 
   geeft op een speciale manier:
 
doelbewust,
 
op het moment zelf
 
en niet oordelend
 
 
 
Jon Kabat-Zinn
 
                                                                                                                                              

'To be Mindful’ kun je vertalen met: ‘opmerkzaam zijn’, 'gewaar zijn’. Mindfulness betekent: ‘bewust gewaar zijn van de ervaring van moment tot moment zonder oordeel’.

Mindfulness is het makkelijkst te begrijpen vanuit zijn tegendeel: leven op de automatische piloot. Bij het opstaan, in de keuken, tijdens het autorijden, op het werk - let maar eens op hoe vaak we op routine draaien terwijl de geest bezig is met zaken uit verleden en toekomst.

We zijn niet aanwezig in het hier-en-nu en reageren vanuit automatische patronen, waardoor we geen vat hebben op veranderingen.

Toch kennen we allemaal ervaringen van volledig aanwezig zijn: de adembenemende zonsondergang, prachtige muziek of een intense ervaring zoals de geboorte van een kind. Onze geest is stil, we zijn een en al aandacht. We kunnen de rijkdom van het moment proeven.

 

Mindfulness is de sleutel tot het hier-en-nu. Waar je aandacht is, daar ben je.
Dit kun je oefenen. Vele boeddhistische tradities en zentradities zijn hierop gericht. De Vietnamese monnik Thich Nhat Hanh is een van de leraren die mindfulness naar het Westen heeft gebracht. Jon Kabat-Zinn heeft mindfulness met westerse psychologische inzichten verenigd tot de aandachttraining.
 

De kunst van mindfulness is om niet voortdurend te vechten tegen wat je niet wilt, maar het strijdtoneel te verlaten en er van een afstandje naar te kijken. Je denkt dan dus: daar heb je dat rothumeur, of die pijn, of die zenuwen weer. Zonder daar een conclusie aan te verbinden dat het slecht is, of dat het vast een tijd zal duren voordat het over is. Pijn en verdriet horen namelijk bij het leven. Door dat te accepteren maak je het probleem minder groot en overheersend en bespaar je een hoop energie.

 

Mindfulness leert ons iets nieuws te ontdekken in het leven door met nieuwe ogen naar hetzelfde te kijken. We kunnen geluk en waardering ervaren hier en nu, ook in een leven waar stress en ongemak deel van uitmaken.

 

Register - Counsellor  |  kruyswijk.marjanne@gmail.com