Wat zijn deelpersoonlijkheden?

 

Deelpersoonlijkheden zijn delen van je zelf. En er huizen veel deelpersoonlijkheden in ons.

bv. Het kinddeel wordt vaak aangeduid als het innerlijk kind.

De beschermer of de heerser, een niet onbelangrijk deel in jezelf.

Dan zijn er nog wat zwaargewichten zoals de drammer die je vertelt wat je allemaal moet doen.

De criticus, die jou voortdurend kritiek geeft.

De perfectionist die wil dat alles tot in puntje volmaakt moet worden.

De behager die wil dat je alles doet om aardig gevonden worden, desnood ten koste van jezelf

Dan heb je nog de ouder IKKEN. De innerlijke vader en de innerlijke moeder

De innerlijke moeder  kan liefhebbend, zorgzaam, gevend, steunend zijn maar ook bv. de heks; gemeen en manipulerend, dit gebeurt vaak onbewust.

De innerlijke vader kan  hulpvaardig,  verantwoordelijk en liefdevol zijn, maar ook veroordelend en bestraffend. Ook dit gaat vaak onbewust.

Dan zijn er nog delen van jezelf zoals jaloezie, agressie, boosheid en bang-zijn.

 

Als je denkt, gaat dat vaak in de vorm van een  gesprek met jezelf .  Wie spreekt er?  Wie luistert er?  Als je even stilstaat bij de verschillende manieren waarop we met mensen omgaan en de soms totaal verschillende houdingen die we dan aannemen, kunnen we vaststellen dat het lijkt alsof we telkens een andere rol spelen: bij de een zijn we de leraar of de wijze, bij de ander de leerling, soms worden we slachtoffer, dan weer agressor, rechter of redder, bij de een voelen we ons het kleintje, bij de ander de gelijke of misschien de grote broer of zus,…  We kunnen zelfs bij bijna iedere persoon van rol veranderen, maar voor elke persoon die we kennen gaan we een basisrol aannemen.

 

Je kunt je dus voorstellen dat met zo’n bende volk in huis de meningen nogal eens kunnen verschillen.  Zo kunnen ook onze deelpersoonlijkheden hun meningen opdringen en ware discussies en conflicten in ons hoofd veroorzaken waardoor chaos, twijfel, innerlijk conflict, onrust en zelfs innerlijke strijd kan ontstaan.  Meestal zal men die stemmen niet als dusdanig horen, maar ongewenst gedrag en gevoelens kunnen behoorlijk storend werken. 

Nu zul je denken dat je altijd de goede moet ontwikkelen, maar juist de delen die je liever niet wilt gaan overheersen als je ze wegstopt. Als je ze kunt accepteren, dan treden ze ook niet zo vaak op de voorgrond.

Door met de delen in gesprek te gaan word je je bewust van de negatieve delen en leer je ze te aanvaarden,  waardoor ze juist minder invloed op je krijgen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 •  

    

   

   

   

 • Register - Counsellor  |  kruyswijk.marjanne@gmail.com